Under 1920-talet formades mycket av det moderna. Vi fick rösträtt, radio och Garbo. Idrotten präglades också av pionjärer och premiärer. I Sverige föddes Allsvenskan, Tre Kronor och Vasaloppet. De första riktigt folkkära stjärnorna tändes. Klarast på den svenska horisonten lyste Arne Borg – vår cigarrökande simkung som tävlade mot Tarzan och pratade som Zlatan. Som radade upp rekorden, men samtidigt mötte tungt motflyt.
När den tystlåtne tungviktsboxaren Harry Persson tog klivet över Atlanten höll hela Sverige andan. Drömde om ett möte med idolen Jack Dempsey. I USA rådde en idrottens guldålder. Några invandrade svenskar hade redan funnit jobb där, som proffs i amerikansk fotboll och baseboll. Här hemma var pengar portförbjudna.
Allsvenskan cementerade fotbollens ställning som folksporten nummer ett.
Vintertid värmdes svenska idrottshjärtan av Gillis Grafström och Särna-Hedlund. På löparbanorna jagade Edvin Wide den finske fantomen Paavo Nurmi. Medan Inga Gentzel och andra slogs för att över huvud taget få delta.
I sin andra bok berättar journalisten Per Nguyen-Johansson om 1920-talets idrottsikoner. Med Arne Borg som ledstjärna navigerar vi genom ett späckat sportdecennium. Över fem OS och sex kontinenter. Hack i häl på banbrytarna.
“Banbrytarna” och min första bok, “När bollen rullade vår väg”, är idag slutsålda på de stora boksajterna, men finns att beställa för 219 kronor styck (inklusive frakt) – eller 400 kronor jämnt för båda! – direkt från författaren. Skicka ett mejl till per@nguyenjohansson.com så löser vi det!
Staffan Wennerholm, Bibliotekstjänst
“En fantastisk. En fascinerande och spännande skildring av den moderna idrottens framväxt skildrad genom några av 1920-talets främsta utövare … (Bokens) associationsrika skrivsätt gör framställningen oavbrutet fascinerande, underhållande och samtidigt lustfyllt intresseväckande … Banbrytarna är skriven på ett utmärkt, spänstigt språk som till yttermera visso är mycket lättläst.”t fin fotbollsbok … en riktig kulturgärning. Ska man läsa någonting om fotboll i sommar och vill gå lite på djupet, lite på historien – då ska man ta den här.”
Sven Elofsson, Smålandsposten
“Välskriven och mycket intressant, inte minst genom flera underhållande anekdoter.”