“Det var inte ishockey ni spelade …”

1920-talet var ett banbrytande idrottsdecennium. Bland mycket annat föddes den svenska ishockeyn.

De sjätte moderna olympiska spelen inleds klockan 21.20 den 23 april år 1920.
Sex minuter senare görs målet.
Det första i OS-ishockeyn.
Och det första över huvud taget i den svenska hockeyhistorien.

I Belgiens andrastad skjuter OS åter fart. Antwerpens elitskikt sökte redan 1913. Då lär en tredjedel av Europas sjöfartshandel ha gått genom Antwerpen. När staden väl håller spelen 1920 går 80 procent av den belgiska arbetsstyrkan sysslolös. Värdskapet känns världsfrånvänt. Men IOK insisterar. Det får bli som det blir. Bara det blir något. Organisatörerna i Antwerpen tvingas skarva, hoppas. Programmet pytsas ut, spelen dras ut över fem månader. Eftersom staden redan har ett ”ispalats” med konstfrusen bana beslutas att konståkningen ska göra olympisk come- back (den fanns senast med i London 1908). Då belgarna tillhör Europaeliten i ishockey skrivs även den sporten in på schemat.
Dock är det på andra sidan Atlanten som hockeyn utvecklats. I Kanada är den redan nationalsport. I Sverige nästan helt okänd. Vi spelar ju bandy. Samtidigt lockar olympiska medaljer. En samling svenska idrottshöjdare – bland dem Anton Johanson och Torsten Tegnér – har drivit igenom en svensk anmälan, engagerat en inflyttad amerikan. Tanken är att blixtträna bandyspelare med puck. Hur stor kan skillnaden vara?
Raoul Le Mat är en av få som vet. Det galna projektet behöver en äventyrlig härförare, 45-åringen passar perfekt. Le Mat härstammar från flera framstående kolonialfamiljer, är född i Paris men uppvuxen på USA:s östkust. Han har prövat de flesta sporter, spelat amerikansk fotboll på Georgetown University och coachat George Washington-skolans friidrottslag. Har satt världsrekord i höjdhopp med skridskor (1,37 meter) och i 24-timmarsåkning på rullskridskor (431 kilometer). 1915 bil- körde han och en vän ikapp från New York till San Francisco. För tidningarna berättade de att vinnaren skulle få gifta sig med passageraren Margaret Galep. Men den biten var bluff, Le Mat var redan gift.
Nu är han både änkling och skild. Sommaren 1919 kommer Le Mat till Stockholm. Tanken är att hans företag Liberty Trading ska importera amerikansk film. På kvällarna introducerar han en annan amerikansk fluga. Tränar ishockeylandslaget.
Våren blir frustrerande. Isen på Stadion är definitivt bortsmält, den beställda ishockeyutrustningen uteblir. De tilltänkta bandyspelarna från Uppsala är inte så intresserade. Anton Johanson petar målvakten Sleven. Träningen får skötas i korridorer och omklädningsrum. När truppen väl startar den långa tågresan söderut – pengarna räcker bara till sittplatsbiljetter och ett mål mat om dagen – tvingar affärerna Le Mat att stanna i Stockholm.
På plats i Belgien förundras svenskarna över de hundratals elektriska lamporna i taket på Antwerpens ispalats, som ser ut som ett jättelikt garage. De åker mycket skridsko på den perfekta isen, men vågar sig inte på ishockeyträning. Den 17 april dyker Le Mat äntligen upp. Sex dagar till nedsläpp.

Hockeyturneringen spelas i cupform, de nobla arrangörerna vägrar att seeda, USA och Kanada hamnar på samma lottnings- halva. Sverige inleder i kvartsfinal, mot värdlandet. Le Mat tuggar nervöst sönder sina cigaretter innan nedsläpp. Kliar sig i den tunna mustaschen. I Sveriges allra första ishockey- match dröjer det sex minuter innan IK Götas Erik Burman drar en rödtröjad försvarare. Skottet är rappt. Rakt in i evigheten. Sveriges premiärmål följs fem minuter senare av det andra. 5–0 i halvtid. Matcherna spelas i två gånger 30 minuter. Sju man var på isen. Inga byten.
En bit in i andra halvlek börjar både belgare och den kanadensiske domaren Hewitt att tröttna på svenskarnas tuffa tag. Seth Howander har fått ställa sig i målet, Le Mat har lånat benskydd till honom från det amerikanska laget. Dessutom är Seth bäst i laget på engelska. Hewitt kallar honom till sig, undrar om inte svenskarna kan lugna ner sig lite. Får svaret att detta är det enda sättet noviserna kan spela på. De tacklar vidare. Torsten Tegnér rapporterar om en paus i spelet ”medan man bar ut den klene belgiske högeryttern som lyckats hugga sig själv i knäet”. TT kan i och för sig hålla med om att svenskarna spelar hårt, men förklarar att det ser värre ut än vad det är eftersom de är så ärliga. De har ju inte lärt sig tjuvknepen ännu.
Till slut besegras Belgien – Europamästare 1911 – med 8–0. Seth blir Sveriges förste målvaktshjälte. Vinnarna belönas med ett fång gula rosor, som kvickt vidarebefordras till den skadade belgiske högeryttern. Kanadas Frank Fredrickson kommer fram för att gratulera:
– Bra jobbat! Men det var inte ishockey ni spelade …

//

När konståkningsgulden fördelats återstår endast en punkt i Magdas programblad. Hockeyfinalen. Suède contre Canada. Howander i mål, Burman i kedjan. Nils Molander – en av få i truppen som faktiskt spelar ishockey till vardags, i Berliner Schlittschuhclub – vilas.
Kanada är egentligen klubblaget Winnipeg Falcons, som vunnit det nationella amatörmästerskapet och sedan skeppats direkt till Europa. Nästan hela truppen utgörs av isländska invandrare. Inklusive massören Gudmundur Sigurjónsson som varit hygglig nog att sy ihop ”Stor-Klas” Svensson efter en träning.
Svensken tackar med ett mäktigt finalskott. Det touchar en back och borrar sig in i nätet. Transatlantmålvakten trillar på ändan av förvåning. Sverige har gjort mål på Kanada. I och för sig betyder det bara 1–3. Ändå en förstklassig sensation. Till slut vinner Kanada med 12–1 efter Seth Howanders storspel. Målet kan ingen ta ifrån svenskarna.
Något silver blir det däremot aldrig. Ingen medalj alls. OS-ishockeyn spelas efter systemet som svenske Erik Bergvall uppfunnit. Alla lag som förlorat mot Kanada spelar en ny turnering om övriga medaljer. Le Mat får se Sverige 0–7-förlora mot sina amerikanska landsmän, och sedan besegra Schweiz. Laget börjar bli slitet, Le Mat beordrar ordentlig vila inför torsdagskvällens sena bronsavgörande. Ingen orkar lyssna längre.
Tjeckoslovakien gör mål tidigt. Lägger sig sedan på stingsligt för- svar. DN skriver att Sverige vinner skotten med 48–2. ”Knatten” Lundell förlorar rikligt med blod när en klubba träffar honom i ansiktet. I tidens anda plockar även tjeckerna av en spelare. Återstående fem svenska utespelare pressar vidare. Torsten Tegnér måste direkt efter slutsignalen springa bort till telegrafstationen och rapportera att Sverige slutat fyra i den olympiska ishockeydebuten. Vid hemkomsten hyllas Le Mat med en minnespokal.

Texterna är två utdrag ur boken “Banbrytarna – 1920-talets idrottsrevolution”. Köp den här.